Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Supertræf den 14. 09. 2019

Trident Trio spillede lidt blandet jazz i cafeen, og på en måde så man skulle tro at de ikke lavede andet.
Og der blev handlet brugt på gangene.


Her kan du læse en beskrivelse af de forskellige udstillere, der er billeder under teksten, klik for større billede.

ACTIV Hifi
Spiller på udstyr fra Acoustic Arts, Gradient, Clearaudio og Dayens

Audiophile  Pladekisten
Lad mig mig begynde med at nævne, hvilket udstyr Audiophile havde valgt at demonstrere på dette års Supertræf:

Raidho TD 1.2 standerhøjttalere
VTL IT-85 integreret rørbaseret forstærker
Nagra CDT CD-drev
Meze Empyryan og Hifiman hovedtelefoner
Ideon Audio Ayazi mk. II  DAC
Netkabler, digitalkabler, signalkabler og højttalerkabler alle fra Wireworld
Nordost QRT Qb8 strømskinne
Reolsystem fra Alpine Line

 Det er egentlig ikke tilfældigt, at jeg ovenfor nævner Raidho-højttaleren først. Jeg betragter nemlig  denne ganske kompakte højttaler som det bærende og måske mest bemærkelsesværdige delelement i det visuelt ret enkle set-up fra Audiophile.

 Højttaleren er nu engang den komponent i et anlæg, som sætter det sidste og afgørende aftryk på lyden fra ethvert hi-fi-anlæg, og her var der absolut tale om et positivt aftryk, tør jeg godt afsløre allerede nu.. Men nu er model TD 2.1 så også en højttaler, som har noget at leve op til, da den er efterfølger til den meget velanskrevne model D 1.1 fra samme firma. 

 Hvordan lød det så? Lydbilledet var stort, og lyden og musikken kom helt fri af højttalerne på eksemplarisk vis. Detaljeringsniveauet kunne man bestemt heller ikke sætte en finger på, ligesom dynamikken var på et højt niveau fra bund til top i frekvensområdet, som ikke mindst opad føltes som værende meget udstrakt.

 Hvad så med bunden – her kunne frekvensområdet vel umuligt være særligt udstrakt fra en højttaler i denne størrelsesklasse? Tjah, sub-oktaverne nåede højttaleren nok ikke at dække helt, men alligevel savnede de fleste næppe bas, da der i hvert fald subjektivt var en rimelig tyngde i bassen, selv om højttaleren her spillede i et rum, som bestemt kunne siges rent størrelsesmæssigt at være i overkanten til denne kompakte men flot designede standerhøjttaler. Er man uenig, kan man jo altid supplere med en kompetent subwoofer.

 Selv om det er højttalerne, der sætter det sidste aftryk på lyden, så ville det jo aldrig blive så godt som ovenfor beskrevet, hvis ikke elektronikken og kablerne foran var af høj klasse – og det er jeg sikker på, at de var her. VTL-rørforstærkeren syntes at være i sit es, når den skulle drive den fine lille højttaler fra Raidho. Og når man har at gøre med kompakte og meget åbne og detaljerede højttalere som disse fra Raidho, ja, så er rørforstærkere ofte et godt valg, føler jeg, selv om TD 2.1 givetvis også kan drives med godt resultat af gode, musikalske transistorforstærkere. Men som amerikanske Stereophile skrev om denne også kompakte VTL-forstærker: ”You really don't need much more than this”. Her i Viborg tydede alt på, at de har ret.

 CD-drevet fra Nagra fortjener også opmærksomhed; bl.a. fordi det designmæssigt giver mindelser om de små højkvalitets spolebåndoptagere, som Nagra i årtier har været kendte for at producere. Og Schweisisk kvalitet osede dette drev da også langt væk af. Det var jo dette drev, som skulle håndtere de kompetente indspilninger, som Christian fra Pladekisten i Aarhus fodrede det med, mens han samtidig fodrede lytterne med interessante detaljer omkring de forskellige albums. Han udstillede og solgte nemlig plader i den anden ende af dette lokale, og Henrik Berg fra Audiophile havde klogelig valgt at satse på et samarbejde.

På pladekistens stand så jeg i øvrigt ”Jazz at the Pawnshop” i nyeste 3 styks SACD-udgave fra Proprius. Og denne berømte indspilning er jo netop foretaget af producer Gert Palmcrantz på to små Nagra båndoptagere med meget høj båndhastighed. Jeg ved ikke, om denne skive nåede at komme på Henriks anlæg, men hvis den gjorde, ville anlægget have været i sit es.

 Afslutningsvis vil jeg nævne de fine reoler fra Alpine Line, som dette anlæg var placeret på. De var i en meget smuk finish og yderst tunge og gedigne, så mon ikke de også bidrog til den fine lyd? Det er jeg faktisk sikker på, at de gjorde. Henrik oplyste samtidig, at prisen på disse reoler var overraskende fornuftig, og at man kunne få dem i mange forskellige materialer – lige fra valnød over bambus til carbon. Interessant, må jeg sige, og det er i allerhøjeste grad også mit helhedsindtryk af lyden og anlægget i dette lokale. Tak til Henrik fra Audiophile for en meget overbevisende demonstration og til Christian for at tage del i samme.

- Andreas -

 

Blue Cat Audio

”Hvis I er ude at prøve en bil hos en bilforhandler, spørger I ham så om, hvilket fabrikat stempelringe, der sidder i bilens motor?” Det var der ikke rigtig nogle af gæsterne på Blue Cats stand, der mente, at de gjorde. Men hvorfor dog bruge denne analogi fra bilverdenen, kunne man spørge.

 Jo, Kennet og Daniel fra Blue Cat Audio brugte den for at forklare, hvorfor man angiveligt ikke går så meget op i teknikken bag de produkter, som firmaet fører. Produkterne bliver tværtimod valgt med ørerne, og man vælger kort og godt produkter, der falder i de to herrers smag, rent lydmæssigt. Er der kunder, der har et mere dybdegående teknisk spørgsmål om et af produkterne, så skaffer man svaret fra fabrikanten.

 Man ønsker således kun at sælge produkter, som man lydmæssigt selv er betagede af. Efter min mening en befriende tilgang til musik og hi-fi i en verden og en branche, hvor det hele ofte kommer til at handle om noget så teknisk, at man kan føle, at det er svært at begå sig i en samtale med ligesindede uden at have en meget tilbundsgående viden om elektronik og akustik. Det er ikke sådan, at folkene fra Blue Cat Audio ønsker, at det skal være – det blev der ikke lagt skjul på.

 Hvilke produkter havde man så med til Viborg denne septemberdag:

Zu Audio Omen Definition Mk. 2 højttaler
Zu Audio Omen MK2 højttaler
Zu Audio Omen Dirty Weekend Mk. 2 højttaler
Alle kabler var fra Zu Audio

Acoustic Signature pladespillere:
Double X 
Storm/Challenger MK3 2018 
Diverse tonearme og pickupper (Ortofon) samt andet tilbehør

Cayin rørforstærkere:
Mt 35 Mk. 2 (ny integreret rørforstærker med indbygget Bluetooth)
845 PRO Anniversary Edition i anledning af Cayins 25 års jubilæum 
CS 100A - den vilde i familien af rørforstærkere iflg. Blue Cat. 
Mt 12 N lille integreret rørforstærker 

Audion rørforstærker:
Silver Night Anniversary 300B Hard Wired 7 watt (årets forstærker i Japan 2010)

Når nu folkene fra Blue Cat ikke lagde så meget vægt på det tekniske, så vil jeg heller ikke gøre det men i stedet gå direkte til at beskrive lyden fra Blue Cats anlæg. Jeg var forbi standen flere gange og hørte tre demoer med forskellige sammensætninger af apparater – tre set-ups. Dem vil jeg tillade mig at beskrive en efter en:

Set-up 1:
Her blev der spillet på Acoustic Signature pladespiller, CS100A 100 watt rørforstærker fra Cayin og Zu Audio Omen Definition Mk. 2 højttaler. Programmaterialet var techno-præget musik, og på opfordring fra en gæst på standen blev der spillet meget højt – faktisk så højt, at det var umuligt at vurdere perspektiv el.lign. Men det slog mig, at selv om det var tordnende højt, så blev det aldrig direkte ubehageligt at høre på. En meget vigtig egenskab for et anlæg, hvis man kan lide at afspille musik som f.eks. dette ved ganske høje lydstyrker. Og hvem kan ikke det engang imellem?

Set-up 2:
Her blev der spillet på Acoustic Signature pladespiller, Silver Night Anniversary 300B Hard Wired 7 watt rørforstærker og Zu Audio Omen Definition Mk. 2 højttaler. Programmaterialet var nu noget meget mere stilfærdig musik, og det var nu svært at sætte en finger på noget, hvad angik perspektiv, størrelse på lydbillede og klangbalance. En virkelig musikalsk og ganske hi-fi-rigtig oplevelse, vil jeg sige. De meget letdrevne Zu højttalere syntes at passe perfekt sammen med Audion 300B-forstærkeren.

Set-up 3:
Her blev der spillet på Acoustic Signature pladespiller, Cayin 845 PRO Anniversary Edition rørforstærker og atter engang Zu Audio Omen Definition Mk. 2 højttaler. Denne forstærker spillede med Full Music 300B rør i forforstærkerdelen og med 845 rør fra samme producent i effektdelen. Lyden fra dette set-up kunne minde om den lyd, som blev præsteret med Audion 300B forstørkeren, men det var som om, at en anelse af klarheden forsvandt – det virkede en kende mørkere måske. Men undlod man at laved denne sammenligning, så var det bestemt god lyd også i denne opsætning.

Alt i alt vil jeg sige, at jeg fik nogle rigtig gode og meget musikalske oplevelser hos Blue Cat Audio. Det var fra alle tre set-ups komfortabel lyd, meget letflydende og let at lytte til, også ved høje lydniveauer. På hi-fi-parametre som perspektiv, klarhed i lydbilledet og ikke mindst klangbalance, ja, da kom man også ganske langt – og allerlængst i det fremragende set-up med Audion 300B forstærkeren.

Det er min opfattelse, at de letdrevne Zu-højttalere med den letflydende og langtfra skrigende  spillestil satte et massivt og positivt præg på lyden fra de tre nævnte set-ups. Spiller man tit rytmisk musik i de ikke optimale indspilningskvaliteter, som ofte hører med i de populære genrer (og hvem gør ikke det?), så tror jeg ikke, at man finder mange højttalere, som kan matche Zu-højttalernes evne til at spille den slags musik, uden at det gør ondt i ørerne, og uden at man går meget på kompromis med de helt ideelle hi-fi-kvaliteter og -parametre.

Virkelig en højttaler, som har utrolig meget at byde på i den virkelige hi-fi-verden af i dag, hvor programmaterialet måske lige så ofte er Trentemøller, som det er Miles Davis eller Mozart. Jeg er sikker på, at denne højttaler – og ikke mindst i alle de tre nævnte set-ups - vil være i stand til at give musik fra alle tre vidt forskellige kunstnere/komponister en god og musikalsk behandling.

Tak til Kennet og Daniel fra Blue Cat Audio for en rigtig god, tankevækkende og musikalsk oplevelse på Supertræf 2019.

- Andreas -
 

High End Stereo

Tekst følger

Peak Consult
Mon ikke de fleste besøgende på Supertræf kender det danske High End højttalerfirma Peak Consult?
Hvis ikke vil jeg henvise til et besøg på firmaets hjemmeside;
www.peak-consult.dk

Peak Consult fremstiller kabinetter i træ af mange forskellige eksotiske sorter. Som det ses af billederne – og særligt oplevelsen af højttalerne i virkeligheden – er der tale om fremstillingskvalitet i verdensklasse.

Sebastian Gjerlufsen fra firmaet Audio Intimacy præsenterede os for to højttalere fra Peak Consult – Phoenix og Incognito.

Lad os starte med en advarsel: Den meget store, flotte og tunge (280 kg/stk) Peak Consult ”Phoenix” ligner en million, men højttaleren har en vejledende udsalgspris på 1.200.000 kr./sæt. Versionen, som blev vist i Viborg var med en flot sort akryloverflade, som ligner pianolak.

Ud over det flotte ydre byder Phoenix på nogle interessante tekniske løsninger. Overalt har Peak Consult været omhyggelige. Nogle eksempler - kabinetsiderne er med tykkelser på 3,5-6 cm stærke og veldæmpede. De specialfremstillede bas- og mellemtoneenheder leveres vanen tro af Audio Technology og softdome-diskanten kommer fra ScanSpeak. Delefilteret med de bedste komponenter og fylder en stor del af bagsiden på kabinettet. De bagudvendte basporte er afstemt under 20 Hz. Kabinettet er opdelt i sektioner til hver enhed – det kan man måske se på billedet. Højttaleren kan dog ikke adskilles i sektioner og derfor skal man nok gerne være to mand, når man skal have højttaleren ind i ens lytterum.

Den anden højttaler fra Peak Consult var den noget mindre standerhøjttaler ”Incognito”. Versionen, som var med på Supertræf var fremstillet i massiv valnød. Bas-/mellemtoneenheden var igen en specialfremstillet enhed fra Audio Technologi og diskanten var tilsvarende 1” softdome fra ScanSpeak – som Phoenix. Delefilteret er monteret i foden/standeren. Der er tale om en basreflekskonstruktion, hvor porten vender bagud. Vejledende pris: 150.000 kr./sæt

Det meste af dagen blev der spillet på de store Phoenix højttalere. I det store system var en Accuphase DP 700 CD-kilde og effekten kom dels fra en 400 watt transistorforstærker fra ”Karen” – dels nye 30 watts mono-rørforstærkere ”Air Art 60” fra det svenske firma ”APS TubeTechnique”. Det var første gang jeg stiftede bekendtskab med de meget vellydende rørforstærkere og jeg fik lejlighed til at tale med den svenske konstruktør; Anders Pethrus Svensson, som på dagen var kommet til Viborg. Interesserede kan læse mere på hjemmesiden; www.apstubeteck.se.

Et sæt ”Air Art 60” - med tilhørende forforstærker - koster i øvrigt 120.000 kr. i Danmark.

Der blev ikke anvendt forforstærkere på dagen. Accuphase-CD-maskinerne har mulighed for niveauregulering. Kablerne, der blev anvendt, er udviklet af Peak Consult.

Lytteindtryk: Jeg var forbi det store lytterum flere gange i løbet af dagen. Lytteindtrykket var naturligt nok ret forskelligt afhængigt af, om der var fuldt hus (=dæmpning) eller få tilhørere i rummet. Trods lytterummets flere forskellige loftshøjder, dæmpninger i loftet, skæve vinkler og flader - gav rummet udfordringer. Ikke kun for Peak Consult. Vi har set og hørt om problemet ved tidligere Supertræf og alle, som jeg talte med var enige om, at lytterummet er den største udfordring i forhold til at få rigtig gode musikoplevelser med de store Phoenix.

Når jeg prøver at filtrere lytterummets indvirkning fra, er jeg ikke i tvivl om, at Phoenix er en rigtig en rigtig god højttaler. Der er tale om en ægte fullrange højttaler, som gengiver hele det hørbare frekvensområde med lethed. Der er perspektiv og sammenhæng i lydbilledet og Phoenix vil uden tvivl lyde bedre i mange andre sammenhænge. Phoenix er i øvrigt en ganske let arbejdsopgave for de fleste forstærkere. Højttaleren har en jævn impedanskurve med et minimum på 5 ohm – og en effektivitet på imponerende 94 dB. Derfor var de svenske 30 watts rørforstærkere slet ikke noget dårligt match til den store Phoenix.   

Meget sent på dagen blev der mulighed for at få et lille lyt til den nyeste version af standerhøjttaleren ”InCognito - ”20th Anniversary” – med den kraftige ”Karen” 400 watts forstærker spændt foran – og en mindre Accuphase (DP-510) som signalkilde. InCognito har gennem årene opnået mange flotte testresultater og højttaleren har været med til at vise, hvad danske High End højttalere kan præstere. Som navnet antyder er der (med løbende modifikationer) tale om en fejring af 20 året for InCognito-modellen og det er der ikke mange højttalermodeller, der kan prale med. 

Jeg fik mulighed for at lytte til et dejligt nummer med Miles Davis - igen. Placeret midt for højttalerne – meget tættere på (ca. 2½ meter) – med mindre lydstyrke - fik jeg en rigtig dejlig musikoplevelse. Sikke, der nu kom musik fra Peak Consult – og rummet var ikke længere et stort problem.

I forhold til oplevelsen med de store Phoenix er der naturligvis stor forskel på evnen til at spille dybt og højt. Men hellere lidt mindre lydtryk og mindre dybbas mod mere naturtro musikoplevelse – efter min opfattelse.

Ærgerligt, at der ikke var flere, der fik mulighed for at få et lyt til denne fantastiske lille højttaler.  

Poul H. Hansen
 

Pure Audio Projekt

Tekst følger

SB Acoustics
Spillede på elektronik fra Gato Audio og nogle af deres forskellige højttaler kit. Tekst følger.
 

 

Dyrholm Audio

Havde som altid nogle brugte og demo kabler med til en supertræf pris.

Jens Posselt
Havde sin nye højttaler med,
VikingSoundWave